WagonGoederenwagon

Deze wagon heeft een prachtige Duitse naam: Kübelwagen. Het Nederlandse emmerwagon klinkt daarmee vergeleken toch wat saaier.

De wagons werden gebruikt voor vervoer van, weer met een prachtig Duits woord Koksumschlag.WagonFunctie

Deze emmerwagon is echter wel een leuke wagons. De wagon heeft 2 grote emmers, welke los op het onderstel staan. De emmers kunnen er met een kraan afgetild worden.

De Deutsche Bundesbahn nam in 1957 speciaal voor de overslag van cokes 80 emmerwagons in gebruik. Cokes, ook wel kooks genoemd, of dus het Duits Koksumschlag, is een soort steenkool welke door de thermolyse van vermalen steenkool van verontreinigingen is ontdaan. Hierdoor ontstaat een zuivere brandstof.

De wagon bevat een speciaal onderstel om hierop 2 emmers van 24 m3 te kunnen plaatsen. De emmers staan aan de buitenzijde in dakvormige lange riemen, waardoor de emmers zich door hun eigen gewicht vastklemmen. Voor het lossen kunnen de emmers worden opgetild. Door de buitenzijden verder te liften, draaien de emmers open en valt de cokes er onder uit. Denk een beetje aan het principe van een grijper.WagonModel

De emmers op het model staan redelijk vast geklemd. Bij normaal rijden zullen de emmers niet van de wagon loskomen. Bij het gebruik van een kraaninstallatie zal men bemerken dat de emmers waarschijnlijk zelfs te vast op de wagon staan. De wagon heeft geen extra gewicht en het is goed voor te stellen dat bij optillen van een emmer de wagon (inclusief de andere emmer) wat mee omhoog zal komen. Wat mogelijk tot ontsporingen zal leiden.

Het model is netjes en met oog voor detail afgewerkt. De emmers zijn beide gevuld met een grijze berg cokes.WagonModellen
Roco
MerkRoco
Nummer4323
Periode
MaatschappijDeutsche Bahn
TypeEmmerwagon
Bedrijf
Bedrijfsnummer603 865
OnderstelZwart
Opbouw Bruine emmers
RemmershuisNee
Remmershuis kleur
Verpakking
Jaar in omloop
Koppeling
Toelichting
BouwpakketNee


Categorie menu

Copyright 2023 www.punthooft.nl
We do not collect cookies for advertisement. Your data is never send to third parties.