USAGrand Canyon van de Colorado River

Het maakt niet uit hoeveel je hebt gelezen, gehoord of gezien, niets kan je voorbereiden op het immense uitzicht dat je wacht als je deze kloof voor het eerst ziet. Het is zo gruwelijk groot dat het onwerkelijk is.

Een natuurlijk beeldhouwwerk van rots, zand en ruimte. Dat is eigenlijk ook het bijzondere eraan, het is de ruimte die de overweldigende indruk maakt.

De Grand Canyon van de Colorado River is een van de zeven natuurlijke wereld wonderen. Het is een indrukwekkende belevenis. Het contrast tussen robuuste kracht, tere schoonheid en grootse leegte is ongelooflijk. Ik heb nooit een foto gezien die het geheel recht doet. Om het echt te kunnen waarderen moet je het met eigen ogen zien.

De Colorado river die ergens in de diepte loopt kun je alleen vanaf de Noord Zijde zien. Of je moet natuurlijk afdalen in de canyon zelf.USABezoeken

Er zijn verschillende manieren om de Canyon te zien:

 • Zuid Zijde
 • Noord Zijde
 • West Zijde
 • Bovenaf
 • Van onderen

De Canyon, gemeten van Lee's Ferry, pal naast de Glen Canyon Dam, op het zuidelijkste punt van Lake Powell tot de Grand Wash Cliffs, is 443 km lang.

De Canyon is gemiddeld 16 km breed van de rand tot rand. Met een grootste breedte van 29 km en een smalste breedte van 8 km. De diepte gemeten vanaf de Noordelijke kant is iets meer dan 2,100 meters. De Zuidrand is ongeveer 440 meters lager dan de Noord kant.USAZuid Zijde

Als het je net zo vergaat als wij toen wij hier voor het eerst aankwamen weet je niet wat je overkomt. Na een kleine 3 kwartier gereden te hebben vanuit Flagstaff, paseer je de poorten van het NP. En een stukje verderop zijn enkele parkeerplaatsen waar je je auto neerzet. Het enige dat je het laatste uurtje gezien hebt zijn bossen. Natuurlijk met hier en daar wel een rots, maar veel groter dan een krat bier waren die nu ook weer niet.

Als je het platgetreden pad volgt, opzij van de parkeerplaats, klapt opeens de grond onder je voeten weg. Je staat bijna te wankelen doordat je plots voor je een gat in de grond ziet. Recht de diepte in. Je maakt kennis.

Wij hebben een deel van de South Kaibab trail gelopen. Richting Cedar Ridge. Een pad weg van de drukte van het drommen toeristen. Enkel wij, de Canyon en de hitte. Prachtig. In 1998 hebben we de Canyon benaderd vanuit de Noord kant. Houd wel rekening mee dat, anders dan normaal in de bergen, je hier begint op de top en je begint dus met afdalen. In de Canyon is het veel warmer dan boven (zowel in Fahrenheit als in Celsius!) op de rand. En als je moe bent en wilt omdraaien begint het zware stijgen pas. Hou daar dus rekening mee!

Tijdens onze stijging, in de middag, zagen we in de verte een onweersbui losbarsten boven de noord rim. Lichtflitsen en donkere wolken boven dat deel creëerden een onwezenlijk gezicht, onvoorstelbaar mooi.

De rots die de muren van de Canyon vormen zijn 250 miljoen jaar oud. (Coconino Sandstone) op de top tot 2 miljard jaar op de bodem (Vishnu Schist). Elke laag rots staat voor een stukje afgebakende geologische periode. En nergens anders ter wereld kun je zo een grote doorsnede van de Aarde's geologische geschiedenis zien. De rotsen zoals je die in de Grand Canyon kunt zien, geven een tijdsbeeld van 1/3 van het leven van moedertje Aarde weer.

Tijdens de afdaling zie je de lagen in de rotsen. Deze veranderen waardoor je via deze lagen gesteente een reis door de tijd maakt.USANoord Zijde

De Noord zijde van de Grand Canyon is 60 kilometer ten zuiden van Jacob Lake. Neem de US67.

Let op dat er weinig benzine pompen hier te vinden zijn. Zorg ook voor voldoende eten en drinken mee te nemen.

De Grand Canyon ligt geheel in Arizona. Hij is ongeveer 1600 meter diep, en meer dan 320 kilometer lang. De plateau's aan de Noord en Zuidzijde liggen resp 1520 en 2740 meter boven zee nivo. De Noordzijde is dus ongeveer 220 meter hoger gelegen dan de zuidelijke kant. De noordkant is enkele graden kouder dan de zuid kant. In de winter is de noordkant gesloten en ligt er een dik pak sneeuw. De wilde kuddes bizons, koeien en paarden hebben hier echter weinig last van.

 • Bright Angel Point is de belangrijkste kant om de canyon te zien aan de noord kant. Hier heb je een indrukwekkend vergezicht. De voor je zie je een aantal kloven die steeds verder de diepte ingaan tot de bodem ervan niet meer te zien is.
 • Bright Angel Point Trail is een gemakkelijke korte wandeling die naar het verste uitkijkpunt gaat. Trek hier een half uurtje voor uit.
 • North Kaibab Trail, is het enige onderhouden wandelpad aan de Noord kant van de kloof. Het geeft de wandelaar een goed beeld op de maten en dieptes van de kloof. Het is 16 kilometer lang, en kost ongeveer 5 uur.
 • De meeste North Rim uitkijk punten laten de rivier niet zien. Het enige punt waarvandaan de rivier te zien is, is vanaf Cape Royal.
 • De Cape Royal autotocht is 40 kilometer lang. Hij start bij Grand Canyon Lodge. Onderweg heb je magnifieke uitkijken op de kloof. Ook het Angel's Window is onderweg te zien. Dit is een gigantische wand, waarin een groot gat zit. Hier doorheen is de rivier diep beneden te zien. Via een kort wandelpad kun je zelf boven over het gat heenlopen. Hierdoor kun je dus echt over deze natuurlijke arch heenlopen.
 • Point Imperial ziet uit op het beginpunt van de Grand Canyon.


USAWest Zijde

De Grand canyon is groot. Heel erg groot zelfs. Het belangrijkste beschermde deel ligt in het Grand Canyon National Park. De canyon loopt echter door buiten dit park. De west zijde van de canyon is eigendom van Hualapai-indianen. Die hebben een glazen wandelpad gebouwd boven de canyon. Als je erover loopt kijk je recht naar beneden de canyon in. Het pad loopt 22 meter de canyon in. Het bezoeken is erg kostbaar, $75 ben je al gauw kwijt per persoon.USABovenaf

Vanuit Las Vegas en enkele andere kleinere luchthavens in de buurt zijn trips te maken met kleine vliegtuigjes en helikopters over het westdeel van de canyon.USAVan Onderen

Iedereen heeft tips, opmerkingen, aanbevelingen om dingen te zien en doen als je hier bent. Wij hebben er eigenlijk maar eentje! Wandel! Blijf niet enkel op de rand staan kijken, maar neem een paar flessen water mee en daal een stuk af in de Canyon. Het zal je een goed beeld geven van de grootsheid van deze kloof. Het is een goede manier om de schoonheid, rust, hoogte, ruigheid van deze Canyon te leren kennen.

We hebben busladingen gezien, die kwamen aanrijden. Stopten. De bus liep leeg. Sommigen kwamen niet eens de bus uit. Men nam wat foto's van broer/zus/man/vrouw op de rand en men haaste zich naar de souvenirshop en het restaurant. Weer iets om thuis te vertellen, alsof een Japanner Europa in een weekend doet.USAZonsondergang

Grand Canyon Lodge is het hotel op aan de Noord zijde, direct gebouwd op de kloof. Helemaal de moeite waard is om hier op je gemak te zitten en de zon onder te zien gaan. Wat is het leven toch mooi!USAVerder

Kijk ook even in Lee's Ferry, voor een mooi uitzicht op de rivier.Categorie menu

Copyright 2023 www.punthooft.nl
We do not collect cookies for advertisement. Your data is never send to third parties.