USAYosemite

Yosemite Valley of vertaald uit het Indiaans de Onvergelijkbare Vallei, is waarschijnlijk 's-werelds best bekende voorbeeld van een door een ijs gevormde vallei. Met prachtige watervallen, hoge kliffen, gespleten bergen (dome) en massieve monolieten is het een pracht voorbeeld van natuurlijk bewerkte bergen. Maar vlak ook de levende natuur niet uit.

Ruwweg kan het park worden opgedeeld in 3 delen:

  • Yosemite Valley
  • Tioga Pass
  • Mariposa Grove


USAYosemite Valley

Midden in de Yosemite Valley ligt het dorpje Yosemite Village. De meeste attracties die hier te bezoeken zijn, kunnen eenvoudig vanuit de centrale Yosemite Village worden bereikt. Het nadeel is wel dat het merendeel van de toeristen, inclusief de touringcars hier op af komen. Dus een vreselijke drukte, waardoor de natuur wordt weggedrukt. Auto's en bussen worden tegenwoordig uit het centrum geweerd. Voor de huidige status hiervan kun je het beste op de site van de National Park Service Gelukkig is er wel heel veel te doen. Mede door en ondanks alle drukte. Er storten enkele erg mooie watervallen naar beneden. De Vernal Fall, de bruidssluier, valt aan het begin van de vallei. Een prachtige waaier van ligt als de zon 's-ochtends over de bergen straalt en de waterkransen belicht. De andere beroemde waterval is de Yosemite Falls. Deze vragen om een korte wandeling over de brede geasfalteerde paden om bij de basis van de Lower Fall te komen. De Upper Fall is op dat punt niet te zien. Om ook deze te zien moet je wel een fikse wandeling/beklimming overhebben, en is dus enkel voor de echte doorzetters bereikbaar.

Om de echte natuur in Yosemite te ontdekken is er eigenlijk maar een advies. Hetzelfde advies voor het exploren van alle natuur. Kom uit die auto!. Stap in een paar comfortabele wandelschoenen, neem water mee en wandel. Vaak hoef je zeker niet ver te lopen om de grootsheid van de natuur hier te kunnen ervaren.USATioga Pass (in de Alpine wilderness)

Tioga pass is een bergpas die van het westen naar oosten loopt. Op de kaart boven door het park door de bergketen Sierra.

Bij het standaard rondje Wilde Westen is de Tioga pass opgenomen in de route. Komende van of naar San Francisco is Yosemite de verbinding met Death Valley.

De pas is het merendeel van het jaar afgesloten ivm sneeuwval. Dus kijk eerst of hij open is voordat je je reis aanvangt.

De Tioga Road, is een scenic highway. De weg werd oorspronkelijk aangelegd als een mijnwerker weg in 1882-83. In 1961 werd de weg gemoderniseerd en verlegt. De berg gaat door de toppen van het Sierra gebergte op 9945 feet.

De weg gaat door een prachtig gebied van bossen, meren, alpenweides, pieken, dalen, domes en bergtoppen. Langs de weg zijn er volop plaatsen waar je even kan parkeren. De motor afzetten en in stilte kunt genieten van het werkelijk ongelooflijk mooie berglandschap.USAMariposa Grove

Dit is het zuidelijke deel van het park, waar de beroemde Sequoia bomen staan. Dit zijn de oudste levende dingen op aarde. Sommige zijn meer dan 5000 jaar oud. Deze bijzondere bomen zijn nooit massaal gekapt, eigenlijk om een hele simpele reden; het hout brand niet. Het is dus niet te gebruiken als brandstof. Als de bomen worden gekapt, dan vallen de planken uiteen in losse brokken. Deze zijn verder niet te bewerken. Dus niet bruikbaar als grondstof voor de bouw of meubelindustrie. Verder zinkt het in water. Deze redenen zijn dan ook waarschijnlijk de enige reden dat deze reuzenbomen er nog staan.

Zelfs bosbranden hebben geen vat op deze bomen, sterker nog de bomen hebben vuur nodig voor de voortplanting. De keiharde noten van de boom hebben de hitte van een groot vuur nodig om open te barsten. Daarna lopen de nieuwe zaden pas uit.USAJo-si-mi-tie

Yosemite spreek je uit als Jo-si-mi-tie. Het park is al in 1890 gereserveerd ter bescherming van de Sierra Nevada Mountains. De hoogte in het park varieert van een kleine 600 meter tot meer dan 4000 meter boven zeeniveau.Categorie menu

Copyright 2023 www.punthooft.nl
We do not collect cookies for advertisement. Your data is never send to third parties.