USAZion

Zion is een wat kleiner park vol met hoge pieken, diepen dalen, smalle canyons, The Narrows en veel toeristen.

Het park bestaat uit 3 delen:

  • The Narrows
  • East Part
  • Kolob Canyon

In bovenstaande kaart is de vreemde wat zandloper vorm van Zion te herkennen. In grijs de openbare wegen. De shuttle bus routes in rood (in het park) en paars (buiten het park in Springdale). In blauw de belangrijkste waterlopen.USAThe Narrows

Zion ligt op de doorgaande routes ligt, tussen Grand Canyon/Bryce Canyon aan de ene kant en Vegas/LA aan de andere kant doen alle toeristen park aan. In ieder geval The Narrows is het drukste deel. Dit heeft in het verleden voor de nodige verkeersopstoppingen gezorgd. Dit heeft men nu opgelost door het populaire deel van het park af te sluiten voor autoverkeer. Het is enkel mogelijk om dit deel van het park te bereiken via de shuttle bus van het park.

Dit is overigens geen enkel probleem. De bussen rijden continue, zijn gratis, eigenlijk altijd zijn er zitplaatsen.

Ten zuiden van het centrale deel van het park ligt het plaatsje Springdale. Hier verblijven de meesten toeristen. Er is een shuttle service rondje die door het plaatsje gaat, naar de ingang van het park en weer terug. Een rondje die de Amerikanen een Loop noemen.

Bij het park zal je worden afgezet pal voor de ingang, via een brug over de rivier Virgin loop je dan het park in en kom je bij het Visitor Center. Daarvan vertrek de 2e loop welke door het park de Narrows in loopt.USADrukte

Het is een druk park. Zeker de wandeling door de Virgin in de Narrows, doet iedereen. Op de andere hikes loop je vaak wel rustig.

The Narrows is een deel van het park dat gemakkelijk vanaf de laatste stop van de shuttle bus kunt bereiken.USAVirgin River Walk

Door het park loopt een riviertje The Virgin, welke een enorme kloof heeft uitgesleten in de rotsen. Achterin de Narrows is deze kloof zo smal dat het water van de rivier van de ene klip links, tot de andere klip rechts staat. Er is dus maar een manier om hier verder te komen, door het water heen. Dus broek opstropen, fotocamera in een plastic zak en het water in!

De echte die-hards gaan met schoen, sokken en al het water in. Op de grond liggen grote rolkeien. Het is af te raden om op blote voeten of slippers het water in verband met verstuikingen en verzwikkingen.

Het water is niet heel diep. Natuurlijk afhankelijk van de waterstand. Op sommige plaatsen komt het ruim tot aan je navel. Meestal en zeker aan de zijkanten lager. Afhankelijk van de waterstand zijn er aan de zijkant soms droge stukjes. Waar je dan even kunt bijkomen.

En zo ga je dan op pad, wankelend over de bodem en je evenwicht zoekend over de rolstenen. Het is een geweldige ervaring, Formidabel gezicht.

De rivier is zoals alles in het westen rood van kleur. Gekleurd door het ijzer in de stenen. Onze kleren, schoenen, sokken, handdoeken, auto en alles wat er maar met water in aanraking was gekomen zal rood worden. Witte sportsokken kleuren rood/roze door de rivier.

Het plaatselijke wild life had veel interesse in de modder onder onze schoenen.USAEast Part

Het oostelijke deel van het park ligt langs de doorgaande weg Zion-Mt Carmel Highway, HW9. De natuurlijke afscheiding tussen het westelijke deel (The Narrows) en de het oostelijke deel is een lange bergketen. Via een 1.7 km lange tunnel kun je tussen de delen reizen.

De tunnel was gereed in 1930 en werd destijds gezien als een wonder van bouwkunst. De tunnel is smal. Campers kunnen er net doorheen door midden over de weg te rijden. Op die momenten sluit men de tunnel af voor overig (tegenliggend) verkeer.

Bij de tunnel is de beroemde Checkerboard Mesa, een berg met een groot kruislings patroon erop.

Pal bij de ingang van de tunnel, aan oostelijke deel, ligt het begin van een mooie hike naar een formidabel uitzichtpunt. Hierin kijk je over de bergketen terug de Narrows in. Op onderstaande foto, zie je de weg lopen aan de westelijke kant voordat je de tunnel ingaat.USAKolob Canyon

The Narrows en East part liggen aan de zuid en zuid/oost kant van Zion. De Kolob Canyon ligt aan de Noord West kant. Ongeveer 25 kilometer ten zuiden van Cedar City. Dit deel van het park is heel anders als de andere delen. Ook hier is volop rode zandsteen.

Vanaf de ingang van het park loopt een weg de bergen in. Dit is een doodlopende weg, dus op het einde van de tocht is het omdraaien geblazen. Tenzij je er natuurlijk voor kiest om per voet naar het zuidelijke deel te lopen. Wat wij overigens niet hebben gedaan.

In de Kolob zijn de bergen nog hoger en meer steil dan in de Narrows. De scenic driveway en enkele hikes die starten vanaf deze route geven een mooi beeld op de bergen.USAZion

Verschillende mensen hebben verschillende gedachten over dit park.

  • Voor de Paiute indianen was het een angstige plaats. Ze durfden 's nachts niet in het gebied te blijven. Zij noemden het gebied "I-u-goone" (klinkt als Zion).
  • Voor de Mormonen was het een prachtig stuk natuur vol met natuurlijke tempels, en zij noemden het "Little Zion". Dit slaat dan op de andere naam van Jeruzalem (=Zion).


Categorie menu

Copyright 2023 www.punthooft.nl
We do not collect cookies for advertisement. Your data is never send to third parties.